fredag 22. desember 2023

Giftige leder produserer strass

Jeg vet en god del om det å lede under stress da jeg har levd med dette i ulike situasjoner; herunder krigssituasjoner i felt og ved terroranslaget 22. juli.

Ledelse under stress innebærer å håndtere og lede et team eller en situasjon når det er økt press, utfordringer eller usikkerhet.

Det er flere særegne aspekter ved ledelse under stress som skiller seg fra vanlig ledelse:

  • Under stress er det nødvendig å ta raske beslutninger.
  • Være i stand til å vurdere situasjonen raskt, analysere informasjonen som er tilgjengelig, og ta beslutninger som kan ha betydelige konsekvenser.
  • Opprettholde roen og håndtere egne følelser, noe som skaper trygghet og tillit blant teammedlemmene, når situasjonen er utfordrende.
  • Effektiv kommunikasjon er ekstremt viktigere under stress.
  • Formidle klare og presise meldinger, gi retning og motivere teamet, selv når usikkerheten er høy.
  • Stressfulle situasjoner krever ofte rask tilpasning til endrede omstendigheter. 
  • Fleksibel og åpen for å endre strategier eller tilnærminger basert på utviklingen i situasjonen.

Under stress kan og vil teamet oppleve økt press og belastning som deres leder må være i stand til å støtte og veilede teammedlemmene gjennom, samtidig som de opprettholder fokus på målene og oppgavene som må utføres.

Ledere under stress møter ofte motgang og utfordringer. Det krever mentalt mot og evnen til å håndtere nederlag og feil på en konstruktiv måte.

Selv under stress er det viktig å opprettholde en viss grad av planlegging og forberedelser. Ledere må være i stand til å håndtere kriser ved å ha nødvendige ressurser, beredskapsplaner og systemer på plass forut for hendelsen de er satt til å komme seg gjennom eller står over for; forberedende worst case scenario-planlegging.

Ledere må uten tvil kunne håndtere sitt eget stressnivå og opprettholde et klart og rasjonelt tankesett. Dette innebærer også å være bevisst på egen adferd og hvordan den påvirker resten av mannskapene.

I sum krever ledelse under stress et sett med ferdigheter og egenskaper som går utover de vanlige ledelse-ferdigheter.

Evnen til å håndtere pressede situasjoner, ta raske og informerte beslutninger, og opprettholde god kommunikasjon er avgjørende for å lykkes i slike utfordrende omgivelser.

Under stressede situasjoner er det viktig å holde fokus på pusten din og benytte deg av teknikker som Combat Tactical Breathing med 4-4-4 pusteteknikk; en effektiv måte å sikre at du holder hodet kaldt.

I stormens øye er roen din største styrke; det er din superkraft.

Det er med bakgrunn i ledelse under strid og stress i praksis at jeg tillater meg å skrive litt rundt et begrep som er mye utbredt, men som det sjelden snakkes om fordi omgivelsene deres ikke evner å avdekke deres sanne vesen; de giftige lederne.


Giftige ledere er ofte kunnskapsrike og tilsynelatende effektive og dyktige i jobben sin. Sannheten er at de på lang sikt i stedet er kostbare bremseklosser for medarbeiderne og den organisasjonen de jobber i.

Det som først og fremst kjennetegner giftige ledere, er at de er lite interessert i medarbeiderne og at de skaper et dårlig arbeidsmiljø.

En giftig leder refererer vanligvis til en leder i en organisasjon eller arbeidsmiljø som utøver destruktiv eller skadelig atferd.

Denne typen leder er ofte preget av negative egenskaper og handlingsmønstre som vil påvirke arbeidsmiljøet og de ansattes trivsel på en skadelig måte.

For å gjøre dette tydeligere vil jeg liste opp de vanligste kjennetegnene på giftige ledere:

  • En giftig leder bryr seg lite om de ansattes følelser eller bekymringer.
  • En giftig leder kan være lite interessert i å forstå andres perspektiver.
  • En giftig leder vil være overdrevent kontrollerende og involvert i alle aspekter av arbeidet, noe som fører til manglende tillit og frustrasjon blant de ansatte.
  • Giftige ledere kommuniserer ikke klart, eller de kan være vage og unngå å gi nødvendig informasjon.
  • Giftige ledere vil skape usikkerhet blant de ansatte.
  • Giftige ledere behandler ofte ansatte urettferdig, favoriserer noen over andre eller bruker urettferdig disiplin.
  • Giftige ledere gir ikke støtte eller anerkjennelse til de ansatte.
  • Giftige ledere ignorere suksesser eller nedvurdere innsatsen til teamet og unngår ofte å ta ansvar for feil eller problemer og kan legge skylden på andre.
  • Giftige ledere viser ofte manglende tillit til de ansatte, noe som kan føre til en negativ arbeidskultur.

En organisasjon med en giftig leder vil oppleve høyere turnover, lav moral og redusert produktivitet blant de ansatte. Dyktige ansatte glir ut av fingrene på slike ledere som om de skulle være fin, tørr sand.

Det er viktig å adressere slike problemer for å skape et sunt og effektivt arbeidsmiljø, men det som oppleves er å ikke ha noen å adressere problemene til, fordi den øverste ledelsen ikke klarer å se de negative aspektene slike giftige ledere tilfører bedriften; de lar seg rett og slett blende av at disse mannskapene vil fremstå som kunnskapsrike og tilsynelatende er effektive og dyktige i jobben sin.

De giftige lederne unnskylder økende turnover av dyktige ansatte i sin avdeling med at de ikke passet til jobben eller ikke var så dyktige og lojale som det kunne virke i starten; eller de skylder på at helsen til de ansatte er hovedårsaken til at de slutter.

Det trengs gode ledere for å avdekke giftige ledere og deres skadekapasitet. Den største prøven på lederskapet er hvordan du behandler de som ikke kan gjøre deg noen tjenester.


Giftig ledelse er når en leder bruker makt og posisjon for å skade andre i organisasjonen. Slike ledere er farlige og kan forårsake alvorlig skade på organisasjonens helse, prediker John C. Maxwell.

De beste lederne er de mest dedikerte elevene. De er alltid åpne for å lære. De er alltid åpne for å gi tilbakemeldinger og selvfølgelig selvkritikk. Jack Welch.

Giftig ledelse er som et virus. Det smitter raskt og fører til en svekket organisasjon. En god leder fungerer som en antivirusprogramvare for å beskytte organisasjonen mot slike farlige elementer. John Wooden.


Mitt eneste ønske med å ta opp dette er å hjelpe bedriften, som jeg er blitt glad i etter 20 år i deres tjeneste, fra å bli rasert og radbrekket  av de giftige lederne som har fått godt feste i både driftsavdelinger og i konsern. 

Ikke la dere lure av de som er dyktige til å bygge nettverk og snakke for seg, men prøv i stedet å legge merke til hvordan de leder sine mannskaper og hva de virkelig tilfører bedriften av verdi.

Jeg vet det vil gjøre vondt å se sannheten i øynene, men den er tross alt det eneste som kan redde virksomheten før de bare sitter igjen med inkompetanse og puppet on the string-sjefer.

Strass ser bra ut og kan forveksles med ekte vare, men det har ingen verdi.


Strass er fasett-slipte glass-steiner som inneholder inntil 53 prosent blyoksid.

På grunn av sin sterke lys-brytning blir strass mye brukt i den billigere smykkeindustri, særlig til smykkesett og til broderier på aftenkjoler, og brukes også til andre smykker for å illudere diamanter; også i forfalskning-øyemed.

Giftige ledere er strass. De produserer kun falske steiner som på avstand og kort sikt tas for å være ekte, men over tid vil selv tafatte ledere innse at de er blitt lurt til å hylle falske, verdiløse varer.

Da havner en opp med falske avskjeds-hyllester på firmaets Internett-sider og flau smak i munnen når et arbeidsforhold avsluttes.

Alle fortiede sannheter blir giftige. Friedrich Nietzsche.

Ha en gift-fri og herlig helg på vei inn mot julehøytiden.


Umotiverte og illojale ansatte skyldes ofte giftige ledere. Medarbeidere som opponerer mot en giftig leder opplever vanlig vis at lederen blir enda med giftig og destruktiv mot dem; hevngjerrighet. Linda Lai.


1 kommentar: