fredag 5. januar 2024

Plikt = Å GJØRE

 

Seg selv nærmest

Jeg visste tidlig hva jeg ville bli i livet og gikk målrettet inn for å komme inn i mine drømmers karriere.

Dessverre så nevnte jeg min drøm om å bli elitesoldat under vann for min brutalt fritt-snakkende tante Olga.

Da sa hun ordene "dø om så det gjelder" som forekommer i diktet Nordmannen av Rudolf Nilsen - Er du virkelig villig til det?

Så la hun til: Å være mann for sin uniform handler ikke bare om hvordan du ser ut, men om hvordan du oppfører deg, med integritet, ansvar og respekt; og med viljen til å dø om så det gjelder.

Hun forklarte meg hva forventningen til mine valg var uten å legge en finger imellom, To die if necessary.

Dette uttrykket antyder villighet til å ofre sitt liv for noe av stor betydning eller viktighet. Det reflekterer en sterkt forpliktet holdning mot en sak eller et mål.

Olgas ord fulgte meg gjennom årene og har vært årsak til mange våkenetter i dype tanker rundt om jeg faktisk ville la forpliktelsene gå foran egen sikkerhet; inntil jeg første gang fikk bevis på at det ikke bare var ord, men handling som svarte ut dette for meg.

Det var ikke lenger uniformen og tittelen som ble den videre motivasjonen, men det at jeg faktisk visste at jeg var villig til å dø om så det gjaldt.

Det var en idiotisk tabbe av førstestyrmannen som førte til at cruiseskipet Costa Concordia grunnstøtte og veltet, sa kaptein Francesco Schettino under rettssaken i 2015.

Schettino nektet for å ha forlatt skipet og overlatt passasjerer og mannskap til seg selv.

Han sier han ramlet ned i en livbåt da cruiseskipet krenget og skal ha blitt værende på land for å koordinere redningsaksjonen som kostet 32 liv derfra. Han ble dømt av retten og fordømt av folket.

Kaptein Lee Joon-sok på fergen Sewol rømte skuta si og lot over 300 personer i stikken i havet utenfor Seoul i 2014.

Det var 475 mennesker om bord i ferja da den gikk ned. Om lag 340 av disse var elever og lærere ved en videregående skole i Ansan.

Fra alarmen gikk og til ferja sank gikk det om lag 40 minutter, men i stedet for å forsøke å evakuere ferja ba besetningen passasjerene om å bli værende på lugarene. Samtidig forteller vitner at kapteinen selv forlot det synkende skipet – samtidig som passasjerer fikk beskjed over høyttaleranlegget om å bli værende der de var. 268 ungdommer døde. Han ble dømt og mistet ansikt, noe som er skjebne verre enn døden i Sør Korea.

Ansvar er det motsatte av skam. Lars Saabye Christensen.

De uniformerte mannskapenes prioritering av egen sikkerhet mens andre ble drept på Utøya, i Kongsberg og i Oslo skal jeg ikke rippe opp i.

Uttrykket -hver mann er seg selv nærmest- reflekterer ideen om at enkeltpersoner vanligvis prioriterer sine egne interesser og velferd over andres.

Det betyr at folk generelt sett er selvopptatte eller egoistiske når det kommer til å ta beslutninger og handle i sitt eget beste.

Dette uttrykket kan også antyde at det er en naturlig tendens for enkeltpersoner å ivareta sine egne behov først før de tar hensyn til andres interesser.

Tradisjonen med at kapteinen skal være den siste som forlater skipet, også kjent som -kvinnen og barna først- har historiske røtter og prinsipper knyttet til ansvar og lederskap.

En av grunnene til at kapteinen forventes å være den siste som forlater skipet, er at de har ansvar for mannskapet og passasjerene ombord.

Kapteinen skal lede evakueringen og sørge for at alle andre har fått muligheten til å forlate skipet før de selv går av.
Dette prinsippet er også en del av sjømanns-tradisjoner og maritime koder, hvor kapteinen anses som den øverste ansvarlige for sikkerheten og skipets skjebne.

Tradisjonen med å være den siste som forlater skipet kan fortsatt symbolisere ansvar og lederskap.

Å være -mann for sin uniform- refererer vanligvis til ideen om å oppføre seg på en måte som er ærerik og verdig, i tråd med de forventningene og kravene som er knyttet til en bestemt rolle eller stilling.

Dette uttrykket er ofte assosiert med yrker eller posisjoner som krever ansvar, integritet og respekt for regler og etiske standarder.

For eksempel, i forsvaret eller i politiet, kan en person som er mann for sin uniform forventes å opprettholde profesjonalitet, handle med integritet og utføre oppgavene sine i tråd med etiske retningslinjer.

Det handler om å hedre uniformen og det ansvar den representerer gjennom ens handlinger og oppførsel.

Å ha respekt for uniformen betyr å anerkjenne og opptre på en måte som er verdig og ærer den rollen eller posisjonen som uniformen representerer.

Dette gjelder spesielt for yrker som bruker uniformer, som politi, militæret eller andre offentlige tjenesteyrker, men det gjelder for alle som har takket ja til stort ansvar; en usynlig uniform med en tittel og en stillingsbeskrivelses del om forventninger til den som bekler stillingen.

Respekten for uniformen innebærer vanligvis å følge etiske retningslinjer, opprettholde profesjonalitet, og opptre på en måte som reflekterer positivt på den organisasjonen eller tjenesten man representerer.

Det handler om å forstå at uniformen symboliserer et visst ansvar, myndighet eller tjeneste, og å opptre i samsvar med de forventningene og standardene som er knyttet til den rollen.

Den som ikke får informasjon, kan ikke ta ansvar. Den som får informasjon, kan ikke unngå å ta ansvar. Jan Carlzon.

Når det blir sagt at du gjerne kan kle deg i uniform med gullknapper, men da må du også ta ansvaret uniformen bringer med seg, betyr det at hvis du ønsker å inneha en viss posisjon eller status, må du også være villig til å påta deg de pliktene, ansvar og forventninger som følger med denne posisjonen.

Uniformen med gullknapper kan symbolisere en høy rang, autoritet eller prestisje. Å ta ansvar for uniformen innebærer å utføre oppgavene knyttet til posisjonen på en ansvarlig og profesjonell måte, følge etiske retningslinjer og representere den organisasjonen eller tjenesten på en verdig måte.

Det handler om å være klar over at statusen og fordelene som følger med posisjonen også kommer med forpliktelser og forventninger.

Loven og etiske retningslinjer varierer, men i mange tilfeller forventes det at politimenn og soldater prioriterer sine forpliktelser over sin egen sikkerhet.

Dette prinsippet er ofte en del av yrkesetikken innen beredskap, sikkerhets- og forsvarstjenester.

For eksempel kan politi og soldater være forpliktet til å beskytte samfunnet og landet, selv om det innebærer risiko for deres egen sikkerhet.

Dette er basert på prinsippet om tjeneste for fellesskapet og er en del av profesjonaliteten som forventes i slike yrker.

Likevel er det også viktig å påpeke at det er situasjonsavhengig, og det er grenser for hva som kan forventes av en person.

Det er nødvendig å vurdere konteksten, risikoen involvert og de konkrete omstendighetene før man kan fastslå hva som er rimelig å forvente av en politimann eller en soldat i en gitt situasjon; noe som må fremkomme i den informasjonen disse mannskapene får før de tiltrer sin stilling.

I konteksten -roller forplikter- illustrerer historiene om Costa Concordia, Sewol, og prinsippene om -å være mann for sin uniform- hvordan spesifikke posisjoner, som kapteiner og uniformerte tjenestemenn, innebærer forpliktelser og ansvar.

Disse rollene forventes å ivareta sikkerheten og interesser over andres, og uttrykket understreker nødvendigheten av å ta ansvar for konsekvensene av ens handlinger i samsvar med den rollen man innehar.

Det er få genier blant oss. Og profeter bør man passe seg for. Samfunnet bygges av selvstendige og modne mennesker som tar ansvar. Anne Enger.

Ha en god og ansvarsfullt gjennomført helg

Forsøk å gjøre din plikt, så blir du snart klar over hva du er verd. Johann Wolfgang von Goethe.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar