fredag 19. august 2022

Holdninger og yrkesstolthet

Det er noen egenskaper som det ses spesielt etter ved utvelgelse til innsatssoldat i forsvaret, såkalte HCCC-verdier.

Som profesjonell innsatssoldat, og i eliteavdelinger, må de utvalgte skåre høyt på robusthet og hardførhet (Hardiness) , ha stabile personlighetstrekk som innebærer at personer har en høyere grad av pliktfølelse (Commitment), at vedkommende oppleves å ha sterkere grad av kontroll (Control) og at rekrutten har en tilbøyelighet til å søke utfordringer (Challenge) i større grad enn andre.

Min erfaring er at er det i sivile yrker fortsatt ikke fokuseres nevneverdig på denne typen holdninger og egenskaper hos en jobbsøker.

I operative yrker er det selvinnlysende at dette burde være egenskaper en ser etter hos en søker, men også innen rekruttering til lederyrker der eksemplets makt er stor og gjenspeiles hos de som skal ledes.Robusthet og hardførhet er evner som trengs for å tåle å stå i stormen, tåle fysiske og psykiske utfordringer og tåle stress.

https://pixabay.com/

Hardførhet gir pålitelighet i den forstand at en vet at vedkommende ikke gir opp eller svikter når problemene baller seg på; at de ser løsninger og ikke uoverkommelige problemer. Dette er folk som prøver på nytt og finner en ny vei når de møter veggen.

Enten finner vi en vei, eller så bygger vi en.

Hannibal

Ansatte med høy pliktfølelse, og som har stor grad av kontroll på seg selv og det de driver med, må være den drømme-ansatte for enhver bedrift, spesielt når disse ansatte aktivt søker utfordringer og tar dem på strak arm.

Det er viktig med utdannelse i reelle fag i forhold til de gitte arbeidsoppgaver og det er viktig med god erfaring i det samme faget. Det som frustrerer meg en del er at dette med holdninger i så liten grad sjekkes ut og vurderes hos søkere ved ansettelse; og hvor lite det fokuseres på gode og riktige holdninger i en bedrift generelt.

Holdning er en betegnelse for en tendens til å tenke, føle og handle positivt eller negativt overfor noe; som bestemte objekter, mennesker, ideer, verdier og etterlevelse av fastsatte rutiner. Gode holdninger er samhandlingens mor og sikkerhetens far; og respekten for andres kunnskaper og evner er den gode stemoren. Forskjellen på en mor og en stemor er at en mor kan ha litt skylapper for sitt avkom sine egenskaper, mens en stemor ser ting fra en mer følelse-nøytral side; litt mer nyansert helhetsbilde. Begge har sine verdier i det å skape holdninger; på godt og vondt.

Ordet holdningsendring er blitt et skjellsord som vekker motstand og får piggene ut hos mange; alt med bakgrunn i at de som hører ordet tolker det som at alt er galt og må forandres. Faktum er vel også her at selv gode holdninger kan bli bedre, men det krever forståelse for problemene og innsats.

Mye har endret seg i den siste generasjonen. Sterk arbeidsmoral og yrkes-stolthet har de siste årene måttet vike for mer fritid. Er en arbeidsdag på åtte klokketimer så slutter den etter åtte timer, selv om en er ferdig med sine oppgaver eller ikke. Fritiden til den nye generasjonen har fått mye større verdi enn tidligere, og det er slett ikke bare en dårlig ting.

Det er private arbeidsgivere som har innført faste, ovale helger for sine ansatte med obligatorisk, betalt fri annenhver fredag, noe som har vist seg å gi stor, positiv effekt på hva den enkelte leverer av kvalitetsarbeid.

I en operativ bedrift som Sporveiens ryggrad så er dette ikke en enkel ting å innføre da alle ansattes hovedoppgave er å sikre en god, sikker og effektiv transport av reisende samtlige dager i året; og hvor den tunge delen av vedlikeholdet må skje i et kort driftsavbrudd på natt.

Det vi dessverre ser er at det er noen enkelte personer i den gamle generasjonen ansatte som tar den største belastningen av dette arbeidet, drevet frem av sin høye arbeidsmoral og sin dype yrkes-stolthet.

Vi er en bedrift som i det store og hele trekker lasset sammen i en målbevisst retning, men i de bratteste motbakkene overlates fremdriften til en liten kjerne av arbeidsgruppen. Klokken og navnet på ukedagene styrer arbeidet for den nye generasjonen i langt større grad enn forståelsen for hvorfor vi har den jobben vi har; grunnstammen på treet som heter kollektivtransport.

Det kan til tider være vanskelig å forstå at vi sammen utgjør røttene på treet og har som eneste mål å sørge for at treet får vann og næring til å vokse seg sterkt og frodig.

Klar og tydelig ledelse med tydelige mål er en viktig del av dette. Det samme er ressurser og verktøy, noe som er kostdrivende og kanskje vanskelig å se fortjenesten av. Så lenge det spares på kostnadene til ressurser så er det bare tre ting som holder en bedrift gående og det er arbeidsmoral, yrkes-stolthet og sterke holdninger.

Robustheten, pliktfølelsen og det å ta utfordringer ser ut for meg til å være noe som det ikke lenger fokuseres på og som det ikke lenger sees verdien av. Vi som lever for det yrket vi har valgt og de oppgavene vi har er en utdøende rase; og kanskje er det bra. Livet skal være mer enn jobben; selv jeg innser det. Vi har nå en oppvoksende generasjon som inntar arbeidsplassene og som har helt andre verdisyn enn vi gamlingene. De ønsker ikke lange arbeidsdager og de forlanger å ha fri når arbeidsdagen og arbeidsuken er over.

Vi gamlingene merker dette, men spørsmålet er om arbeidsgiverne ser det samme som vi gjør og iverksetter endringer i organisasjonen i tide for å holde produktet oppe selv når de gamle slitene med gammelmodig arbeidsmoral viker plass for det nye.

De siste 20 årene har de andre gamlingene, og jeg selv, levd med stadig nye omorganiseringer, utfordringer og raske endringer i den digitale verktøykassen som til tider har gjort det krevende å følge med i utviklingen; men vi har klart det. Vi har tilpasset oss den nye verden med kontorlandskap, få arbeidsstasjoner med kort reservasjons-tid og clean desk-krav.

Vi har tilpasset oss den nye generasjonen med timestyrt arbeidsdag fremfor oppgavestyrt og vi har ridd av stormene med overtidsnekt for å tvinges inn i en kort arbeidsdag med få ressurser å støtte oss på.Vi har akseptert å måtte ta i litt ekstra fordi de rundt oss prioriterer fritidsaktiviteter fremfor ekstra arbeid når det kreves i avvik-situasjoner. Avvik skjer ikke bare i kontortiden i en 24/7/365-bedrift

Vi har rett og slett tilpasset oss den nye hverdagen, men gjør organisasjonen det samme eller får de panikk den dagen vi gamlingene har gått tomme for batteri?

Tiden forandrer alt bortsett fra det i oss som alltid blir like overrasket over forandringer.

Thomas Hardy


På mange måter misunner jeg de som har en jobb for jobbens skyld, gjør bare det de får betalt for og som klarer å prioritere det å leve et godt liv. Kanskje misunner noen av dem oss som drives av pliktfølelsen og lidenskapen for den yrkes-karrièren vi har valgt.

Det er intet som vekker en så avmektig misunnelse som en stor lidenskap.

Aasmund Brynildsen


Ha en lidenskapelig god helg.


Bak arbeidsmoral ligger inspirasjon, motivasjon og hardt arbeid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar