fredag 31. mai 2024

De tre deg'ene


Vi består alle av tre stykk du: du slik dine nærmeste kjenner deg, du slik omgivelsene dine kjenner deg; og du slik bare du kjenner deg.

Du slik dine nærmeste kjenner deg er den delen av oss som våre nærmeste familie og venner kjenner best.

Våre nærmeste  ser oss i våre mest intime og sårbare stunder, og de kjenner våre tanker, følelser og motivasjoner på en måte som ingen andre gjør.

Du slik omgivelsene dine kjenner deg er den delen av oss som verden ser.

Det er den personligheten vi presenterer for kolleger, bekjente og fremmede, og over for dem tilpasser ofte vår oppførsel og kommunikasjon for å passe inn i forskjellige sosiale kontekster.

Du slik bare du kjenner deg er den innerste delen av oss, ofte skjult for andre: og noen ganger for oss selv også.

Det er her våre dypeste tanker, drømmer og frykt bor.

Vi kan ha sider av oss selv som vi ikke deler med noen, og vi kan til og med være uvitende om dem selv.

De tre "duene" er ikke nødvendig vis statisk gjennom hele livet eller over for andre , men endrer seg over tid og i forskjellige situasjoner.

Vi kan bli mer eller mindre av oss selv i forskjellige omgivelser, og vi kan lære og vokse til å bli nye versjoner av oss selv.

Selvbildet er nøkkelen til menneskelig personlighet og menneskelig atferd. Endrer du selvbildet, endrer du også personlighet og atferd. Maxwell Maltz.

Det er viktig å huske at alle de tre "duene" er en del av hvem vi er, og ingen av dem er mer "ekte" enn de andre. Hver av dem bidrar til vår unike identitet og gir oss et verdifullt perspektiv på verden.

Å være bevisst på de tre "duene" våre vil hjelpe oss å forstå oss selv bedre ved å reflektere over hvordan vi blir oppfattet av andre, kan vi få en dypere forståelse av våre egne tanker, følelser og motivasjoner.

Ved å være klar over hvordan vi presenterer oss selv for andre, vil lettere vi tilpasse vår kommunikasjon for å bli bedre forstått.

Det er viktig å kjenne til og akseptere at det ikke alltid er lett for noen av oss å vise alle sider av oss selv til andre. Ofte kan være redde for å bli dømt eller misforstått: av opplevde erfaringer, men ved å være modige og sårbare kan vi nok sikkert skape mer ekte og meningsfulle forbindelser med andre.

Ultimately, the goal is to become more self-aware and to accept all three "yous" as parts of our whole selves. This can help us to live more authentic and fulfilling lives.

Ha en bevisst og lykkelig helg

Er lite råd fra en pensjonist med god tid til å lese i solveggen.

Hvorfor vi skal lese? For å øke vår innsikt, legge av våre fordommer og bli i stadig høyere grad personligheter. Georg Brande.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar