fredag 10. mai 2024

Dissimilarity


I Spania er jeg noe; en person som respekteres for min innsats for landet; og funnet verdig nok til at det er skrevet en bok om min femårige innsats for den spanske legion. 
Der er jeg verdig en egen monter for familiene Nikolau Andres og Van Buuren sine minnevegger.

Her hjemme tjenestegjorde jeg i 23 år i forsvarets spesialavdelinger, både i innland og i utenlandstjeneste; men i den påståtte freds-nasjonen Norge er det ingen tradisjon for annet en taushet og hemmeligholdelse etter leveregelen: ingen nevnt, alle glemt.
Etter førti-syv år som en markant beredskaps spesialist er jeg fortsatt usynlig, med unntak av noen tjuetalls fargerike båndstriper på uniformens høyre bryst; hvis bakgrunn for tildeling det ikke er lov å snakke om.

Dette er ett av livets mange kontraster som vi må lære oss å leve med; og rundt.
I mitt etter hvert så livs-erfarne hode spiller kontraster  en viktig rolle i å skape et meningsfylt og tilfredsstillende liv. 
ed å oppleve kontraster, får vi en bedre forståelse av og verdsetter det vi har. Det er jo bare eng gang sånn at dersom vi aldri har opplevd kulde, så ville vi ikke kunne sette pris på varmen.
På samme måte er det hvis vi aldri har sett mørket, ville vi ikke kunne sette pris på lyset; både fysisk og psykisk sett.

Kontraster en opplever vil føre til en dypere følelse av takknemlighet for det vi ofte tar for gitt.
Når vi opplever vanskelige tider, setter vi mer pris på de gode stundene.
Vi vil nok også bli mer takknemlige for vår helse, våre relasjoner og våre eiendeler når vi sammenligner dem med andres situasjoner.

Det jeg med sikkerhet vet er at kontraster er en viktig katalysator for personlig vekst.
Når vi står overfor utfordringer og motgang, tvinges vi til å tilpasse oss, lære og vokse. Slik vil vi oppdage nye styrker og evner i oss selv, og vi vil bli mer motstandsdyktige og robuste.

Kontraster kan og vil forsterke positive opplevelser og gjøre dem mer intense og givende; samt at disse kontrastene gi et bredere perspektiv på livet.
Når vi ser både de positive og negative sidene ved tilværelsen, kan vi bedre forstå vår plass i verden og sette våre egne utfordringer i et større kontekst.
Dersom jeg ikke hadde levd under de norske myndighetenes strenge fortielse og hemmeliggjørelese av militær innsats i stridområder så hadde jeg ikke følt gleden over å bli husket for innsats under besøk på Mallorca. 
På samme måte, hvis vi har slitt med en vanskelig oppgave, føles det ekstra tilfredsstillende å lykkes.

Kontraster er en uunngåelig del av livet. Ved å omfavne dem og lære av dem, kan vi skape et mer meningsfylt og tilfredsstillende liv. Kontraster er en essensiell del av livet, og at de gir oss lærdom, vekst og en dypere forståelse av oss selv og verden rundt oss.

Enhet i mangfold er styrke.
Mahatma Gandhi

Naturen har skjønt verdien av kontrast og viser oss effektene av kontrastfarger uansett hvor vi snur oss og plasserer blikket; og det bør vi ta inn over oss.
Kontrastfarger skaper en visuell spenning som tiltrekker øyet. Dette er nyttig for å fremheve viktige elementer, noe som betyr at vi kan vise hvilke elementer som er viktigst og hvilke som er mindre viktige om vi bare er oppmerksomme på denne effekten.
Naturen presenterer et fascinerende samspill mellom gigantiske og miniskule elementer.
Vi kan beundre majestetiske fjellkjeder som tårner over det frodige landskapet, eller bli trollbundet av den intrikate strukturen til en blomst.
Naturen tilbyr en fascinerende blanding av harde og myke elementer.
Vi kan kjenne den robuste strukturen til en steinete kystlinje eller den varme sanden under føttene.
Vi kan se det i de grove barkene på trærne, de glatte steinene i en elvebunn, eller de bølgende sanddynene i en ørken. Fra ett og samme oppholdssted kan vi beundre den strålende solen som bader landskapet i lys, den mystiske stemningen i en skumringsskog og de glitrende stjernene på en klar natthimmel.
Et liv uten kontraster vil bare være platt og kjedelig.

En verden uten mangfold ville være en kjedelig verden.
Richard Branson

Det at vi er ulike som personer, og hvordan vi oppfatter ting, er også en livserfarings-kontrast som gir oss kunnskap om verden rundt oss; som at forskjellige farger kan vekke forskjellige følelser hos mennesker. For eksempel vil rød forbindes med fare eller spenning, mens blå kan forbindes med ro og fred hos noen mennesker, mens følelse av samhørighet hos noen oppleves av fargen olivengrønn eller marineblå.

Alle er vi forskjellige, og det er ikke bare utenpå!


Nå går vi forhåpentlig vis inn i en viktig periode som er kontrasten mellom vinterdepresjoner og sommerglede, så da vil jeg ønske dere en solfylt, god og kontrastfull helg

Ulikhet er ikke ulikhet. Det er rettferdighet.
Maya Angelou

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar