fredag 3. november 2023

Moralsk kompass

 Alle har et innvendig kompass som orienterer oss i riktig retning gjennom livets dilemmaer. Noen kallet det intuisjon, vi mindre skolerte kaller det magefølelse.

Et moralsk kompass refererer til den indre retningen eller veiledningen som styrer en persons moralske beslutninger og handlinger. Det er en metafor som beskriver ens evne til å skille mellom rett og galt, og det dannes ofte gjennom en kombinasjon av personlige verdier, kulturell påvirkning, oppdragelse og personlige erfaringer.

Et moralsk kompass hjelper en person med å ta beslutninger basert på etikk, rettferdighet og personlige overbevisninger.

Dette kan variere fra person til person og fra kultur til kultur; noe som er grunnlaget for mange av de store og små samfunnskonflikter vi har rundt oss hver dag.

For å si det sånn: sett fra min side så er det noen som har en veldig stor misvisning i sin kompassros. Det sanne nord, metaforisk brukt, i de forskjelliges morralske kompass avviker kraftig og påvirker hvordan de veiledes i retning av målene rettferdoighet og integritet.

Ett eksempel er forskjellen mellom de norske politikernes og folkest røde pil i kompasset når det gjerlder å forstå vennetjenester og etisk regelverk; hvor den farligste og mest skremmende unnskyldningen er at det ikke skyldes folkene, men systemet. Dersom de har et system som forsvarer kriminalitet så er det fler av dem som benytter veldig mørke Moxnessolbriller med skylapper fra Gardermoens gratishyller for priviligerte i taxfree-butikkene.

Enhver er ansvarlig for å vedlikeholde og kontrollere sitt eget, personlige kompass.


Mitt kompass er satt opp med følgende retningsføringer:

  • North står for nulla poena sine lege, ingen straff uten lov. Vi styres etter de lover vi kjenner til.

  • South for status quo, et latinsk uttrykk som betyr nåværende eller eksisterende tilstand. Å beholde status quo er å beholde tilstanden slik den er i øyeblikket. Vår inneboende forståelse for at endring og utvikling er nødvendig selv om det er tryggest med det vi er vant til.

  • East står for ex gratia, frivillig. Dette er vår inneboende forrakt for tvang og manipulasjon. Vi ønsker å gjøre det vi er komfortable med, men ikke nødvendig vis det de rundt oss oppfordrer til.

  • Vest står for veto, jeg forbyr. Dette er våre personlige, moralske leveregler som styrer tingene vi aldri vil finne på å gjøre av forskjellige årsaker og overbevisninger.

Jeg påstår ikke at mitt moralske kompass er det som er korrekt innstilt, men det er det eneste jeg har å vurdere ut i fra.

Å ha, og å følge, sitt personlige kompass er viktig, blant annet for å ha noe å justere den valgte kursen ut i fra. En kan liksom ikke fortsette med å rusle fremover på måfå og kun endre kurs hver gang en har tråkket feil.

En utfordring er at vi har ulike kompassroser, og hvor enkelte opererer helt svart/hvitt, så da krever det uansett en god del for å koordinere de ulike veiene mot et felles mål.

En persons moralske kompass er viktig av så mange grunner.

Et moralsk kompass gir en retning for å ta beslutninger i ulike livssituasjoner. Det hjelper en person med å vurdere hva som er rett og galt, og veileder dem i å ta valg som er i tråd med deres verdier og overbevisninger.

Et sterkt moralsk kompass oppmuntrer til etisk atferd. Det hjelper en person med å handle på en måte som er i samsvar med samfunnets og ens egen oppfatning av rettferdighet og integritet.

Når folk observerer konsistent moralsk atferd hos en person, bygger det tillit. Et sterkt moralsk kompass bidrar til å styrke ens omdømme og troverdighet i personlige og profesjonelle forhold. Det nytter liksom ikke i lengden å kreve tillit eller å tro at journalistene og folkets hukommelse er kort og tilgivende; for ikke helt å slippe det politiske Norge.

Et felles moralsk kompass hos enkeltpersoner, men også i samfunnet, hjelper til med å opprettholde sosial harmoni ved å gi retningslinjer for akseptabel atferd og samhandling.

Å reflektere over ens moralske verdier og prinsipper kan bidra til personlig vekst og utvikling. Det gir en mulighet til å utforske ens egen karakter og utvikle en dypere forståelse av seg selv. 

Når enkeltpersoner handler i samsvar med et sterkt moralsk kompass, kan det bidra til samfunnsutvikling ved å fremme rettferdighet, bærekraft; og ikke minst etisk ledelse.

Kort sagt, et moralsk kompass er viktig for å veilede individuell og kollektiv atferd i retning av en mer rettferdig, etisk og harmonisk omgivelse.

Samvittigheten er menneskets kompass. Vincent van Gogh.

 Ha en god og samvittighetsfull helg.


Et lite stikk til dagens politikeres med manglende inhablititetsforståelse:

Akkurat som det trengs lover for å opprettholde en høy moral, trengs det også høy moral for å opprettholde lovene. Niccoló Machiavelli.


1 kommentar:

  1. ChatGPT har oppsummert det skrevne slik:

    Teksten beskriver begrepet "moralsk kompass" som en indre veiledning som styrer en persons moralske beslutninger og handlinger. Dette moralske kompasset dannes gjennom en kombinasjon av personlige verdier, kulturell påvirkning, oppdragelse og personlige erfaringer. Det hjelper en person med å skille mellom rett og galt og veileder dem i å ta beslutninger basert på etikk, rettferdighet og personlige overbevisninger.

    En interessant poeng i teksten er at forskjellige individer og kulturer kan ha ulike moralske kompasser, som kan føre til konflikter og misforståelser.

    Forfatteren deler også sitt eget moralske kompass med fire retningsføringer: "North" som står for ingen straff uten lov, "South" for å beholde status quo, "East" for frivillighet, og "West" for å forby visse handlinger basert på personlige moralske leveregler.

    Videre forklarer teksten viktigheten av et sterkt moralsk kompass, som gir retning i ulike livssituasjoner, oppmuntrer til etisk atferd, og bygger tillit. Det påpeker at et felles moralsk kompass i samfunnet bidrar til å opprettholde sosial harmoni og fremme rettferdighet, bærekraft og etisk ledelse.

    Avslutningsvis, teksten understreker betydningen av å reflektere over ens moralske verdier og prinsipper for personlig vekst og utvikling og konkluderer med at samvittigheten er menneskets kompass. Den gir også et sitat fra Niccoló Machiavelli som peker på at høy moral er nødvendig for å opprettholde lover.

    SvarSlett