fredag 25. august 2023

Evig optimist

Å være en evig optimist betyr at en person har en dyp tendens til å se på situasjoner, og livet generelt, på en positiv måte, uansett utfordringer eller vanskeligheter som måtte oppstå.
En evig optimist har en innstilling som fokuserer på de positive aspektene ved ting, tror på at ting vil ordne seg på den beste måten og opprettholder en positiv holdning selv i møte med motgang.
Dette betyr ikke nødvendigvis at en evig optimist ignorerer virkeligheten eller er uoppnåelig naiv. 

Det betyr heller at de aktivt velger å se etter muligheter for vekst og læring i utfordrende situasjoner, og de har en tro på at selv i vanskelige tider, kan det være lys i enden av tunnelen.
Å være en evig optimist kan ha flere fordeler, inkludert bedre mental helse, lavere stressnivåer og en sterkere evne til å takle motgang.
Imidlertid kan det også være viktig å balansere optimisme med realisme, slik at man ikke overser viktige utfordringer eller tar for lettvinte beslutninger.
Det er viktig å merke seg at noen mennesker har en naturlig tendens til optimisme på grunn av personlighetstrekk, mens andre kan utvikle denne innstillingen gjennom bevisst arbeid på egen holdning og tankeprosesser.

Optimisme er som inntak av gulrøtter; overdrivelse er farlig.
Snurre Sprett

Selv om optimisme har mange positive fordeler, kan det også ha visse farer når det blir for ekstremt eller ubalansert.
Noen av farene ved å være for optimistisk inkluderer at en kan undervurdering av risiko; spesielt egen risiko.
Overdreven optimisme kan føre til at man undervurderer potensielle risikoer og farer i ulike situasjoner. Dette kan føre til at man tar urealistiske beslutninger eller neglisjerer forsiktighetsforanstaltninger og bli offer for manglende forberedelse.

For optimistiske individer kan overse behovet for grundig planlegging og forberedelser, da de kanskje tror at alt vil ordne seg uansett. Dette kan føre til problemer når uforutsette hindringer oppstår; med skuffelse og frustrasjon som resultat når ting ikke går som forutsatt.
Når en person er konstant forventningsfullt optimistisk, kan det føre til at de blir skuffet eller frustrert når ting ikke går som planlagt. Denne reaksjonen kan være mer intens fordi deres forventninger var svært høye.
Å være for optimistisk kan forstyrre ens evne til å være realistisk og vurdere situasjoner objektivt. Dette kan hindre en i å ta nødvendige skritt for å takle vanskelige situasjoner og en går tap av læringsmuligheter.
Hvis man alltid forventer det beste, kan man gå glipp av verdifulle læringsmuligheter fra feil eller utfordringer.
Noen ganger er det gjennom motgang at man kan vokse og utvikle seg mest.

Konstant utstråling av optimisme kan påvirke andres persepsjon av en person. De blir rett og slett møkka lei deg til tider.
Andre kan finne det vanskelig å forholde seg til noen som virker helt uanfektet av negative aspekter ved livet.
Overdreven optimisme kan føre til at man ikke forstår eller tar på alvor andres bekymringer eller problemer, da man kanskje ikke kan relatere til negative følelser på samme måte. Dette kan fort fremstå som mangel på empati.
Balansen mellom optimisme og realisme er viktig. 

Å være realistisk betyr ikke nødvendigvis å være pessimistisk, men heller å være åpen for både muligheter og utfordringer og å ta informerte beslutninger basert på en sunn vurdering av situasjonen.
Balansen mellom optimisme og realisme er nøkkelen til å navigere gjennom livets strømninger med både håp og klarhet.
Å finne harmoni i hverken - eller; å omfavne begge deler, er en vei mot visdom og balanse.

En persons optimisme settes hele tiden under press.
Etter et levd liv så føler jeg meg som ballen i en lang omgang med ballidretten squash, eller skvåsj som språkrådet pålegger oss å benytte som ord for denne sporten.
Navnet viser til ballen som brukes i dette spillet; denne myke, hule gummiballen som kom ut av fabrikken med hulrommet fylt av optimisme, bare for å oppleve at en møter veggen om igjen og om igjen til en presses sammen og reduserer størrelse.

Det er det livet gjør med de fleste av oss; sliper av det tykke laget med overdreven optimisme til en opplever at pessimismen begynner å komme til overflaten så en finner realisten i seg.
Jeg kan bare snakke for meg selv, men slik opplever jeg det.
Det positive i dette er dobbelt. Ikke bare våkner realisten i meg, men jeg opplever at det det siste laget med optimisme som omgir meg som person er knallhardt som diamant og ikke lett lar seg slipe bort.

Om jeg kanskje er i ferd med miste noe av min optimisme og få balansert realismen på vektskålen så er jeg ikke redd for at det skal vippe over til pessimisme.


Den som tenker skarpt, blir pessimist. Den som tenker dypt, blir optimist.
Henri Bergson

Pessimisten mener at alt er ille. Optimisten mener det finnes enkelte unntak.
Otto Ludwig

Ha en optimistisk god helg.

En realistisk plan trenger ikke håp, den kan hvile på sin realisme. Det er når alt ser helt umulig ut at man trenger håpet.
Arnhild Lauveng


1 kommentar:

  1. ... livets balansekunst er en evig pågående prosess, hvor vi alle bidrar med beste evne, selv om mange ikke klarer annet enn skotte i egen sfære og sentrerer forståelsen i en radie ut fra navelen ... men det å realistisk vurdere de mest pesimistiske forståelser og se situasjonen som et mulighetenes landsakp, noe som bidrar til kraft i ens egne indre prosesser, hvor rotasjonen i spiralen fort kan løftes oppover ...

    ... ideotisk fastlåst fokus, kan være bjørnefella som slår igjen og fanger individet fast innenfor et snevert omfang, hvor fresing og vesing da blir det som høres fra den posisjonen ... i møte med snevre forståelser, så kan intensjonen om å bistå med løssning av bjørnefella bare være en midlertidig tilstand, før neste felle naturlig bare fanger dårskapen fast igjen ...

    ... realismen i det faktum at et glass faktisk kan være halveis fylt opp, endrer faktisk ikke nivået er i den nedre eller øvre del av glasset, noe som også kan gjenspeiles i ansiktene som vises frem, hvor munnvikene naturlig henger ned eller rettes mer naturlig oppover i møtet med noe utfordrende, noe som kan fortelle om evne til å omgås noe vannskelig ...

    ... livet har aldri vært enkelt og kommer heller ikke til å bli enklere, men mer komplekst etterhvert som vår rase klarer å forstå mer og mer ... så her er det bare å brette opp ermet og spise passe mengder med gullerøtter ...

    SvarSlett