fredag 4. oktober 2024

Kjønn




Menn benevnes som beskyttere og det sterke kjønn.
Kvinner beskrives som de fagre og det svake kjønn.

Det er hos det svake kjønn at det sterke henter sin styrke sier et gammelt ordtak.

Begrepet om at menn er beskyttere og det sterke kjønn, mens kvinner er de fagre og det svake kjønn er vel en temmelig utdatert oppfatning som har blitt utfordret og avvist gjennom blant annet min egen erfaring opp gjennom de mange årene jeg har levd.

Denne stereotypien har sine røtter i historiske og kulturelle kontekst, hvor kjønnsroller var rigid definert og kvinner ofte ble tildelt en underordnet posisjon.

Oppfatningen var basert på biologiske forskjeller, men disse ble ofte overdrevet og brukt til å rettferdiggjøre ulik behandling av kvinner og menn; og fortsatt lever dette i beste forstand i mange kulturer, inklusive vår egen kultur.

Jeg skal ikke prøve å skrive et forsvarsskrift for kvinner, og jeg skal ikke skrive om hvorfor menn er bedre enn kvinner; jeg skal bare nyensere det jeg mener om amøbene av mitt eget kjønn, og det opplevde faktum at slett ikke alle menn er sterke eller beskyttende; så langt der i fra.

I kulturer og miljøer der menn i sin utilstrekkelighet benytter vold mot kvinner for å dekke over sin egen utilstrekkelighet gjør at jeg ofte skammer meg over mitt eget kjønn og regelrett blir litt rasistisk.

Den oppfatning at en mann har rett til å slå sin kone, eller true henne med fysisk vold, er dypt rotfestet i mange kulturer; og i det en kanskje kan kalle taper-miljøer.
 
Flertallet av de mennene som hevdet at de ikke mishandlet sin kone, i en stor undersøkelse ledet av FN, mente at det å slå en kvinne var akseptabelt og ikke var ensbetydende med å øve vold.

Ordet macho kommer fra Latin-Amerika og henspiller på en tøff, aggressiv maskulin stolthet som innbefatter en nedlatende holdning til kvinner.

I Bangkoks største forstad blir 50 prosent av alle gifte kvinner slått regelmessig og i Hongkong har andelen av kvinner som sier at de er blitt slått av sin partner, har steget med over 40 prosent i løpet av 2023.

Antall kvinner som oppsøkte krisesentre i Japan økte fordi deres mann oppførte seg voldelig økte med 45% i 2023, og i Storbritania får politiet hver dag 1300 telefonoppringninger fra ofre for vold i hjemmet, over 570 000 hvert år. Av disse er 81 prosent kvinner som er blitt angrepet av menn.

Sytti prosent av alle forbrytelser i Peru som blir innrapportert til politiet, gjelder kvinner som er blitt slått av sin mann. I løpet av ett år ble 14 500 russiske kvinner drept av sin mann, og ytterligere 56 400 ble gjort uføre eller ble hardt skadet under husbråk, mens det i Kinaer raskt økende tilfeller av menn som angriper sine ektefeller, særlig i byområdene.

Bare i 2023 ble 52 prosent av alle kvinner i Nicaragua rammet av en eller annen form for vold utført av deres mann.

Mange av disse mennene påstår at det er alkoholen som får dem til å øve vold mot sine koner, og av enkelte forstsegpåere så kjøpes dette.

Min tidligere svoger var en av disse hvis hjerte heldig vis sluttet å slå til slutt; samtidig med hendene hans.

Sannheten er vel at dette bare er en dårlig unskyldning for å dekke over sine dårlige, personlige egenskaper og viten om disse mennenes egen utilstrekkelighet.
 
Lavt selvbilde og følelser av utilstrekkelighet, er i mitt hode sterkt korrelert med voldelig atferd hos noen menn.

Rusmidler vil i mange tilfeller øke aggressivitet og redusere hemninger, men alkehol er kjnet for bare å forsterke de underliggende følelsene og holdningene du har når du inntar det.
 
Alkohol endrer ikke din personlighet, den får bare frem det som ligger i deg fra før; den får frem den du virkelig er, og den lyver ikke som deg.

Jeg er ingen spesialist på det å forstå, eller å prøve å finne unskyldninger eller svar på hvorfor enkelte menn føler det riktig og har behov for å ty til vold mot sine samboere og ektefeller når de selv føler seg underlegne og utilstrekkelige, men jeg vet hvordan jeg selv tolker disse personene; bitte små, verdiløse menn som ikke evner å få kvinnene sine til å følge dem gjennom sin intelligens og sin vellykkethet.
 
Det hjelper ikke om disse mennene er aldri så veltrente helestudio-bunter eller ikke, de er uansett bare en flokk svake, evneløse og bitre nisser som er redde for, og ikke evner å håndtere, styrken i sin partner på annen måte enn å kue, true og slå.

De tyr til det å holde andre nede ved frykt fordi deres personlighet og intelligens ikke står seg mot partneren.


Jeg kjenner, og har kjent, så mange av denne typen psåkalte menn opp gjennom livet at jeg mener å ha sett såpass mye fellestrekk hos dem til å helhjertet påstå at dette er menn som krever å få sin vilje, men ikke klarer å få den uten å ty til vold og overgrep.
 
Mange av dem jeg har kjent har hatt høy utdannelse, andre har vært lite smarte; men feløles for dem alle er at de ikke strekker til over for andre og lar dette gå ut over sine nærmeste.

Mannfolk som øver vold mot kvinner og barn finnes rett og slett ikke, for de er ikke mannfolk.
 
Definisjonen på et mannfolk er en sterk og selvsikker mann med stor rettferdighetssans; en som tåler motstand og håndterer den med hodet og ikke hendene.
 
Dette kan inkludere fysisk styrke, men også psykisk styrke og evne til å ta gode avgjørelser.

Rettferdighetssans i denne sammenheng er en følelse eller en oppfatning av hva som er rett og galt, rettferdig og urettferdig. Det handler om å ha en indre kompass som forteller oss når noe ikke stemmer; når noen blir behandlet dårlig.

Så beklager, ordet mann omfatter ikke dere.
 
Å være mann er ikke bare et kjønnsmodent menneske med XY-kromosomer, og som har mannlige kjønnsorganer og kan produsere sædceller.

Det finnes ikke ett kjønn som dere kan ta til dere eller dekke dere bak; dere er rett og slett ingen ting, og dere kan ikke kalle dere mannen i forholdet.

Dere er bare små likeverder av Marius Borg Høiby og har ingen verdens ting å være stolte av.

Dere kan ikke unnskyldes, og dere er en skam for alle menn.

Måten dere opptrer på fratar dere all ære, og alt dere ellers har prestert gjennom livet.

Tradisjonelt har kjønn ofte blitt sett på som en binær kategori: enten mann eller kvinne, basert på biologiske forskjeller som kjønnsorganer og kromosomer.

Enkelte individer fortjener ikke en gang å kategoriseres som et kjønn, hverken i den gamle måten å definere et kjønn, eller nå da det har oppstått en mer nyansert og inkluderende forståelse av kjønn.

Men må en sette disse mennene inn i en kjønnsbenevnelse så må det være:
det desidert svakeste kjønn av alle.

Det er i hjemmet barn lærer vold.
Erin Pizzey

Ha en god og voldsfri helg

Det som oppnås med vold kan bare beholdes med vold.
Mahatma Gandhi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar