fredag 26. juli 2024

Ikke kødd med oss!

Meg skal du faen ta meg ikke knekke!

Dette tankesettet er en del av den norske folkesjela; og har alltid vært det: ser det ut til.
Vi merker det nå også.

Med økte priser, høye renter og solide skatteøkninger for å dekke statens utgifter og sterke behov for unødig sløseri uten å måtte tære for mye på statskassa og oljepengene.

Folket overøses av avgifter og stor økning i antallet bomringer med nærmest vanvittig økning av bomring-priser; og nå i begge retninger på vei-strekningene.

Offentlige avgifter har steget med tjue prosent og gebyrene økes i snitt med sytten prosent.

Folk får stadig mindre å rute med, og vi må dekke større og større del av grådighet-politikernes investeringer i tillegg til skattene vi betaler fra før på alt fra lønningsposen og fra mat til vann og strøm; og da kommer folkets trassighet tydelig til syne.

Trassighet er en kompleks atferd med røtter i en rekke psykologiske faktorer.

Trassighet er en måte å uttrykke sterke følelser som sinne, frustrasjon eller frykt.

Når mennesker føler seg overveldet eller maktesløse, vil de ofte ty til trassighet som en måte å føle at de ved dette tar kontroll eller hevde sin autonomi.

Så har vi dette med nordmenns personlighetstrekk; som impulsivitet, negativitet og en tendens til taus opposisjon, som gjør nordmenn mer sannsynlig å oppføre seg trassig på sin måte.

Trassig atferd er også et resultat av læring-erfaringer fra barndommen av.

Barn som regelmessig blir møtt med kontroll eller straff, vil lære seg å ty til trassighet som en måte å overleve i sitt miljø på.

Trassighet er ikke på langt nær alltid er en negativ atferd.

I mange tilfeller kan det være et tegn på motstandskraft eller en vilje til å stå opp for det man tror på; og det å vise at vi ikke er til å kødde med.

Trassighet er noen ganger det eneste våpenet de maktesløse har.
Malala Yousafzai


De fleste maktpersoner anser folke-trass som dårlige egenskaper, men Malala Yousafzais belyser i sitt sitat en annen side av trassighet.

Hun ser det som et potensielt verktøy for motstand og frigjøring, spesielt for de som er undertrykt eller marginalisert.

I disse tilfellene vil trassighet være en handling av dristighet og motstandskraft; noe som får sin støtte av Nelson Mandela.

Trassighet er ofte en kraft for det gode. Det er det som får folk til å stå opp for det de tror på, selv når det er vanskelig.
Nelson Mandela

Om en går tilbake til hvordan vi som barn brukte trass, så sier Albert Camus i sitt sitat: trassighet er barnets sjel som nekter å bli knust er det som en representasjon av den menneskelige ånds ukuelige natur.

Dypt inne i den norske folkesjelen ligger det en ukuelig kraft mot det som vi mener er urettferdig, og da hjelper det lite hvilke ønsker myndighetene har til hvordan vi skal hjelpe dem å oppnå kontroll på kronekursen.

Meg skal du ikke knekke. Min sterke trass skal stå i mot uttrykker en sterk vilje i folk til å motstå motgang og ikke gi opp, uansett hvor vanskelig ting blir.

Dette er en direkte og kraftfull erklæring om at personen ikke vil la seg beseire eller bryte ned; det er en avvisning av å gi etter for press eller motgang og trassighet som en styrke og en kraft som skal brukes til å motstå utfordringer.

I motsetning til de som ser den, tause norske folke-trassen som kjepper i hjulene for å få gjennom sine ønsker, så hyller jeg denne robuste og motstandsdyktige egenskapen hos oss; selv om det er økonomisk dumt.

Vi skal være stolt av Norges lange historie med et hardt klima og krevende landskap har tvunget oss nordmenn til å bli tilpasningsdyktige og utholdende.

Vi har måttet lære å overleve i et kaldt og ofte brutalt miljø, noe som har krevd hardt arbeid, oppfinnsomhet og samhold.

Gjennom århundrene har vi nordmenn møtt mange utfordringer, fra vikingtidens krigføring til naturkatastrofer og utenlandsk okkupasjon.

Hver av disse hendelsene har bidratt til å forme den norske karakteren, og har gitt dem en dyp respekt for hardt arbeid, uavhengighet og selvstendighet.

Nordmenn har tradisjonelt satt stor pris på likhet for alle mennesker, fellesskapsfølelse og ansvar for hverandre når det er nødvendig.

Norge er et lite land med et stort folk.
Fridtjof Nansen

Nansen gir i påstanden en påminnelse om at nordmenn har en lang historie med å overvinne utfordringer og motgang; og at de alltid har hatt en sterk vilje til å stå imot og fortsette å kjempe.

Nordmenn er stolte av sin arv og sin kultur, og vi er villige til å forsvare vårt land og våre verdier.

Det som er typisk for den tause, innesluttede nordmannens vesen er den urokkelige troen på at vanskelige tider vil alltid gå over.; eller som min tante Olga sa det på sin måte: samme hvordan det enn går så vil den sure rumpa alltid være noe du har bak deg.

Etter mørket kommer alltid lys, og etter regn kommer solskinn; også i hustrige Norge.

Vi får være stolte av folkesjelen vår og fortsette å stå i mot på vår sære, tause og trassige måte, selv om det fører til at vi i ettertid får enda litt mer å rydde opp i.

Det er noe sært og nydelig i det at folk flest heller trasser for oss selv og går på uten å samles i gatene med paroler og protest-rop. Vi trenger liksom ikke å vise at vi bryr oss; vi bare bryr oss veldig.

Patriotisme er ikke det å elske sitt land. Det er å sørge for at landet ditt er verdt å elske.
Charles de Gaulle

Ha en god helg hvor du koster på deg det du mener du har behov for; og gjør det nå før potetene bare blir en rotvekst for de rike.

Kanskje det rett og slett skulle være sånn at også de politiske individene i landet vårt skulle skakk-kjøre litt mindre, og i mye større grad skulle ta til seg John F. Kennedy sine ord: patriotisme er ikke spørsmålet om å spørre hva landet kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for landet ditt.

Ha en trassfri og nydelig sommerhelg

Den sterkeste er ikke den som alltid vinner, men den som aldri gir seg.
Nelson Mandela

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar